W naszym cateringu dietetycznym od kilku lat realizujemy dietę bezglutenową, zarówno dla osób chorych na celiakię, osób z chorobami tarczycy o podłożu autoimmunologicznym jak i dla osób nietolerujących glutenu. Trzeba pamiętać, że celiakii czy nadwrażliwości na gluten nie da się zdiagnozować samodzielnie.
Aby zamówić catering dietetyczny bezglutenowy, należy w formularzu zamówienia zaznaczyć odpowiednią opcję, która pozwoli uwzględnić Państwa nietolerancję pokarmową.
Co to jest celiakia ?
Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą jelita cienkiego. Przyczyną celiakii jest trwała nietolerancja glutenu, a choroba ma należy do schorzeń o podłożu genetycznym.
Jakie są najczęściej występujące objawy celiakii ?
Najczęściej występujące objawy celiakii to: wzdęcia, niedobory witamin, bóle brzucha, brak apetytu, sucha skóra, zapalenia jamy ustnej, ubytek masy ciała, zaburzenia emocjonalne.
W jakich produktach znajduje się gluten ?
Gluten występuje w ziarnach pszenicy, owsa i żyta. Naturalnymi źródłami węglowodanów.
Czy brak glutenu w diecie szkodzi ?
Brak glutenu w diecie może stanowić poważny problem w prawidłowym bilansowaniu diety, dlatego tak ważne jest, aby dieta bezglutenowa była realizowana zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
W jaki sposób realizują Państwo dietę bezglutenową ?
W naszej firmie staramy się zastępować gluten w diecie naturalnymi produktami niezawierającymi glutenu. Jest to ważne, ponieważ produkty bezglutenowe są często mocno przetworzone i zawierają substancje konserwujące. Podstawowym problemem w diecie bezglutenowej jest znalezienie równowagi między dostarczaniem organizmowi białka a węglowodanów, w tym tak ważnego błonnika pokarmowego. Bardzo często osoby z celiakią prowadzą dietę eliminacyjną, co w konsekwencji prowadzi do znacznego ograniczenia podaży błonnika z węglowodanów.
Nasza dieta bezglutenowa zawiera produkty bezglutenowe, które zawierają dużą ilość błonnika. Są to:
- kasza gryczana
- kasza jaglana
- amarantus
- komosa ryżowa
- ryż naturalny