Dieta SIRT, to najnowsze odkrycie, opracowane przez naukowców z Uniwersytetu w Surrey w Anglii – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. W swojej książce „The SirtFood Diet” opisali metodę opierającą się elementach takich jak:
- włączenie do diety specjalnych koktajli (głównie zielonych), bogatych w tzw. aktywatory sirtuin
- wykluczenie produktów przetworzonych i niezdrowych
- wykluczenie produktów z białej mąki
- ograniczenie kaloryczności,
Dieta SIRT stała się słynna, głównie dzięki piosenkarce Adele, która twierdzi, że dzięki niej schudła ponad 40 kilogramów!
Co to są sirtuiny?
Sirtuiny to rodzaj białek występujących w organizmie ssaków o możliwym, dużym znaczeniu dla długości i jakości życia. Zostały nazwane nawet „genem długowieczności” i „genem szczupłości”.
Odkryto, że ich zwiększone stężenie powiązane jest z wydłużeniem żywotności drożdży, co skłoniło naukowców do przeniesienia badań na grunt żywienia i wpływu na organizm człowieka.
Podstawą diety SirtFood są owoce, warzywa, przyprawy i orzechy bogate w polifenole. Aktywują one działanie sirtuin, dzięki czemu organizm potrafi lepiej wykorzystać energię, szybciej spalać tkankę tłuszczową. Dodatkowym efektem jest ochrona komórek przed chorobami i procesami starzenia.
Dieta SIRT nie wymaga ekstremalnych wyrzeczeń!
Dzieli się na dwie fazy (po 2 etapy każda)
FAZA I
Etap I
Czas trwania: 1.–3. dzień
Kaloryczność: do 1000 kcal
Posiłki: 1 posiłek sirtuinowy + 3 koktajle sirtuinowe
Etap II
Czas trwania: 4.–7. dzień
Kaloryczność: do 1500 kcal
Posiłki: 2 posiłki sirtuinowe + 2 koktajle sirtuinowe
FAZA II
Etap III
Czas trwania: 8.–14. dzień
Kaloryczność: bez restrykcji
Posiłki: 3 główne posiłki + 1–2 przekąski + 1 koktajl sirtuinowy
Etap IV
Czas trwania: od 15. dnia
Kaloryczność: bez restrykcji
Posiłki: bez restrykcji, ważne jest spożywanie produktów i koktajli sirtuinowych.