Dieta SirtFood Catering

Dieta SIRT, to najnowsze odkrycie, opracowane przez naukowców z Uniwersytetu w Surrey w Anglii – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. W swojej książce „The SirtFood Diet” opisali metodę opierającą się elementach takich jak:

  • włączenie do diety specjalnych koktajli (głównie zielonych), bogatych w tzw. aktywatory sirtuin
  • wykluczenie produktów przetworzonych i niezdrowych
  • wykluczenie produktów z białej mąki
  • ograniczenie kaloryczności,

Dieta SIRT stała się słynna, głównie dzięki piosenkarce Adele, która twierdzi, że dzięki niej schudła ponad 40 kilogramów!

Co to są sirtuiny?

Sirtuiny to rodzaj białek występujących w organizmie ssaków o możliwym, dużym znaczeniu dla długości i jakości życia. Zostały nazwane nawet „genem długowieczności” i „genem szczupłości”.
Odkryto, że ich zwiększone stężenie powiązane jest z wydłużeniem żywotności drożdży, co skłoniło naukowców do przeniesienia badań na grunt żywienia i wpływu na organizm człowieka.

Podstawą diety SirtFood są owoce, warzywa, przyprawy i orzechy bogate w polifenole. Aktywują one działanie sirtuin, dzięki czemu organizm potrafi lepiej wykorzystać energię, szybciej spalać tkankę tłuszczową. Dodatkowym efektem jest ochrona komórek przed chorobami i procesami starzenia.

Dieta SIRT nie wymaga ekstremalnych wyrzeczeń!

Dzieli się na dwie fazy (po 2 etapy każda)

FAZA I
Etap I

Czas trwania: 1.–3. dzień
Kaloryczność: do 1000 kcal
Posiłki: 1 posiłek sirtuinowy + 3 koktajle sirtuinowe

Etap II

Czas trwania: 4.–7. dzień
Kaloryczność: do 1500 kcal
Posiłki: 2 posiłki sirtuinowe + 2 koktajle sirtuinowe

FAZA II
Etap III

Czas trwania: 8.–14. dzień
Kaloryczność: bez restrykcji
Posiłki: 3 główne posiłki + 1–2 przekąski + 1 koktajl sirtuinowy

Etap IV

Czas trwania: od 15. dnia
Kaloryczność: bez restrykcji
Posiłki: bez restrykcji, ważne jest spożywanie produktów i koktajli sirtuinowych.

Najnowsze wpisy

Kategorie