Dieta o Niskim Indeksie Glikemicznym

Indeks glikemiczny to wartość, która wskazuje, jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Na wartość IG powinny zwracać szczególną uwagę osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność.

Tworzenie diety o niskim indeksie glikemicznym

Przy tworzeniu diety o niskim indeksie glikemicznym należy dobierać surowce o niskiej (<50), ewentualnie średniej (50-70) wartości indeksu. Znaczenie ma również sposób przygotowywania potraw, np. lepsze są składniki ugotowane „al dente”. Krótszy czas gotowania, to dłuższy czas trawienia, a co za tym idzie, mniej gwałtowny skok stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Owoce dojrzałe mają wyższą wartość IG niż mniej dojrzałe…

Dieta o niskim indeksie glikemicznym cieszy się coraz większą popularnością w cateringu „Jak Jeść”. Dla Klientów z przypadłościami cukrzycowymi odczuwalna jest wyraźna poprawa komfortu życia. Klientom zdrowym, dieta o niskim indeksie glikemicznym pomoże w profilaktyce antycukrzycowej.

Przykładowe indeksy glikemiczne popularnych składników:

banan -> 52,
jabłka -> 38,
truskawki -> 40,
jogurt 0% -> 27,
chleb pszenny -> 70,
kasza manna -> 55,
ryż biały -> 64,
ryż brązowy -> 55,
makaron rurki -> 47,
makaron ryżowy -> 40,
spaghetti razowe -> 37,
sok pomarańczowy -> 52,
świeży sok z marchwi -> 43,
naleśniki -> 85,
mleczna czekolada -> 43,
miód -> 55,
cukier trzcinowy -> 87,
ksylitol -> 7,
jaja kurze -> 0
kiełbasa -> 0
szynka wołowa -> 0

Najnowsze wpisy

Kategorie